Voorkant art. HK/Radio 350
Voorkant art. HK /Radio 350

Vakantietijd

De zomer is weer begonnen. Ook de schoolvakanties zijn alweer een paar dagen onderweg. Gaat u nog op reis? Of bent u al ergens naartoe gegaan en inmiddels weer terug? Hopelijk hebt u dan een goede vakantie achter de rug! En veel plezier natuurlijk, als u nog plannen in het vooruitzicht hebt.

Om niet alleen bij deze vakantiewensen te blijven hangen, of bij het uitwisselen van vakantieervaringen, wil ik voor het schrijven van dit verhaal toch ook nog even de Bijbel erbij pakken. Alhoewel, de tijd waarin onze Bijbel ontstaan is, was natuurlijk heel anders dan de onze. Er waren geen vliegtuigen of andere moderne vervoersmiddelen, en veel tijd of geld was er ook niet voor vakantie. Bij het nadenken over de vakantietijd, vroeg ik me dan ook af of we hiervoor wel iets met de Bijbel kunnen. Eerst kwam ik niet veel verder dan een vakantiewens, zoals we die in een Psalm lezen: De HEER houdt de wacht over je gaan en je komen van nu tot in eeuwigheid (Psalm 121). Of een oproep van Jezus om het evangelie te verkondigen op uw pad: ‘Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend’ (Marcus 16:15).

Maar nadat ik even gestopt was met mijn zoektocht en mijn aandacht richtte op iets anders, schoot me plotseling toch een vakantieganger in de Bijbel te binnen. En u kent zijn verhaal ook. Een man die op reis gaat, naar een ver land, daar veel geld uitgaf, en dingen deed die hij thuis niet zou doen. Inderdaad, het verhaal van de verloren zoon, uit Lucas 15. Deze zoon, de jongste van de twee, vraagt aan zijn vader om al het bezit dat hij uiteindelijk zal gaan erven. Hij verkoopt alle spullen en gaat met het geld op reis. Al zijn geld raakt vervolgens op, hij raakt aan lager wal en komt daarna toch weer thuis, in de hoop dat zijn vader hem weer in genade aanneemt. En dat gebeurt natuurlijk. Zijn vader ontvangt hem letterlijk met open armen, hij organiseert een groot feest voor zijn teruggekeerde zoon.

Dit is dan wel een Bijbelverhaal over een man die op reis gaat, maar wat heeft deze gelijkenis van Jezus ons nou precies te vertellen als wij op vakantie gaan? Lessen zijn er inderdaad genoeg te leren uit dit verhaal, zo heeft deze verloren zoon ons wel iets te zeggen, lijken we misschien ook wel eens op zijn jaloerse broer, en mag deze Vader een troost en hoop voor ons allemaal zijn. Maar misschien heeft dit verhaal ons over reizen en vakantie toch ook wel een boodschap te vertellen. Voor mij is denk ik de belangrijkste, dat er ook altijd weer een thuis is. Hoe lang onze reis ook is, waar onze weg ook heen leidt, langs welke bestemmingen en belevenissen, een thuis wacht ons gelukkig altijd. We mogen altijd weer terug. We zijn gelukkig altijd weer welkom, bij onze familie, bij onze vrienden, en zeker bij God.

ds. Mark van Sandijk

Radio 350

Uitzendingen
De volgende uitzendingen die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland op 28 juli en 25 augustus a.s.
De rechtstreekse uitzending van de kerkdienst komen op beide data vanuit de Kandelaar.

De uitzendingen zijn van 9.00 tot 12.00 uur, met daarin om 9.30 uur de rechtstreekse kerkdienst en van 11.00 tot 12.00 uur het verzoekprogramma.

Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.

Alle kerkelijke uitzendingen op Radio 350:

Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Jannie Oolbekkink, tel. 0548 – 36 21 65 of 06 – 17 54 70 45 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.
Geef voor je kerk