Voorkant art. HK/Radio 350
Voorkant art. HK /Radio 350

Zoeken naar een uitweg

Vorige week bezocht ik met dochter Janine het doolhof in het maïsveld bij kinderboerderij Dondertman. Zoiets is altijd een leuke en uitdagende onderneming. En al is de maïs iets minder hoog dan voorgaande jaren, je moet toch wel zoeken. Het doolhof is aangelegd in de vorm van een grote koe. Daar zit een educatieve bedoeling achter: de bezoeker loopt tus-sen de stengels door de weg van de melk door het inwendige van de koe heen. Dan te bedenken dat een koe vier magen heeft! Maar met behulp van bordjes met uitleg en leuke weetjes konden we het doolhof goed uitlopen. En hadden we weer wat geleerd! Bij Dondertman hebben ze zulke dingen altijd piekfijn georganiseerd!

Een eindje buiten Holten op de Borkeld ligt een ander labyrint dat is aangelegd in de vorm van concentrische cirkels. Bijzonder daarbij is dat het uitgelijnd is op de zon en de sterren. Op die manier heeft het een kosmische verbinding. Al gaande, het liefst op blote voeten, beleef je de gang van het bestaan met de rustpunten die je helpen om tot je zelf te komen. De figuur van het labyrint is een geestelijk symbool en staat voor je zoektocht door het leven. Je bent op weg, je zoekt je richting, maar je kunt daarbij verkeerd lopen. Opeens besef je: hé, ik zit op een doodlopende weg. Dan is het zaak om niet op te geven en een andere richting in te slaan. Maar de kans is aan-wezig dat je eindeloos gaat dwalen, tot je een keer wanhopig roept: wie helpt me hier uit?

In oude kerken is soms een labyrint in de vloer aan-gelegd. Beroemd is dat in de kathedraal van het Franse Chartres. Maar zoals je met behulp van een plattegrond of uitkijkpost de uitweg uit een doolhof kan vinden, zo kun je op je spirituele zoektocht met behulp van de bijbel in je hand de juiste richting bepalen om doodlopende wegen te vermijden. In de bij-bel wordt Jezus als gids, als voorloper en als herder getekend die de weg kent en je leidt ‘in de rechte sporen’. Hij noemt zichzelf ook de Weg. Het doolhof of labyrint: is het niet een mooi beeld om het kerke-lijke seizoen mee te beginnen? Laten we met elkaar weer het avontuur van

S.M. Roozenboom

Radio 350

Uitzendingen
De volgende twee uitzendingen die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland voor 30 september en 28 oktober a.s..De rechtstreekse uitzending van de dienst op 30 september komt vanuit de Kandelaar, op 28 oktober vanuit de Dorpskerk.
De uitzendingen zijn van 9.00 tot 12.00 uur, met daarin om 9.30 uur de rechtstreekse kerkdienst en van 11.00 tot 12.00 uur het verzoekprogramma.

Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.

Alle kerkelijke uitzendingen op Radio 350:

Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Gerry Vorkink, tel. 06 31 79 04 68 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.
Geloof in het leven