Voorkant art. HK/Radio 350
Voorkant art. HK /Radio 350

Rust

Het is voorjaarsvakantie bij het verschijnen van ‘Holtens Kerknieuws’. Vakanties zijn vaak ‘bijtankmomenten’ waarin je nieuwe energie opdoet om daarna weer aan de slag te gaan. En er is veel om mee aan de slag te gaan! Wanneer we iemand vragen: ‘hoe gaat het?’, is de standaard reactie: ‘druk!’. We zijn allemaal druk met heel veel: werk en school, thuis en gezin, vriendinnen, fitness of sport, verenigingen, buurt, mantelzorg en zo voorts en dan hebben we de eenmalige gebeurtenissen als verjaardagen, feestjes en jubilea nog niet meegerekend. Tussen al die activiteiten door proberen we dan ook nog bij te blijven met het laatste nieuws. We appen, twitteren, skypen, vloggen en mailen om op de hoogte blijven van en met al onze (virtuele) vrienden. En mocht er een moment niets te doen zijn, dan is er altijd wel een spelletje te spelen op onze mobiel of iPad. Verveling krijgt geen enkele kans.

Alles vraagt continue onze aandacht. En al die aandacht kost heel veel van onze energie. We kunnen er naar verlangen op de bank te zitten voor ons t.v. scherm met blik op oneindig en verstand op nul. Gewoon niks doen. Er is haast geen moment dat er niets is. Want onze media, cultuur en economie draaien 24 uur en ook op zondag wordt er ongeveer net zo hard gesport, gewerkt en vaak ook gewinkeld als alle andere dagen. En dan maken we ons ook nog zorgen over de toekomst: klimaat!? Brexit!? Pensioenvoorziening!? We leven in een rusteloze wereld vol rusteloze mensen. En toch zijn we zelf medeverantwoordelijk voor deze cultuur van ‘drukdoenerij’; we zijn ‘doe-verslaafd’.

Vroeger was er een vaste rustdag. Het idee van rust was ingeweven in de samenleving. Nu dit er steeds meer uit raakt, is het niet verwonderlijk dat de onrust toeneemt. Zonder rustdag heb je geen dag rust!! Het kan dus verstandig zijn in ieder geval in de eigen agenda een dag in de week op te nemen om andere dingen te doen dan werk en verplichtingen. Om dan dingen te doen waar je energie van krijgt! We zullen meer zelf moeten regelen om onder de tijdsdruk uit te komen; want alleen als we ‘ontmoeten’, komen we toe aan waarderen, reflecteren, verdiepen. Die scoren in onze prestatie-maatschappij misschien niet zo hoog, maar die maken ons wel meer mens en medemens. Kennelijk zijn we als mensen ‘niet gemaakt’ om continue te presteren en te reageren. Hier heeft onze Schepper al van meet af aan rekening mee gehouden door ons een rustdag te geven. En ook nu nog wordt ons zijn rust van harte gegund. ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’ Dit is een uitnodiging van Jezus die nog steeds actueel is. Alle reden om hier eens bij stil te staan – nog beter: om er op in te gaan!

Of je kunt wachten op de volgende vakantie in de hoop dat die voldoende is om ‘bij te komen’.

Gert van Herk

Radio 350

Uitzendingen
De volgende twee uitzendingen in 2019 die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland voor 24 februari en voor 24 maart.
De rechtstreekse uitzending van de kerkdienst komt op 24 februari vanuit de Dorpskerk en op 24 maart vanuit de Kandelaar.

De uitzendingen zijn van 9.00 tot 12.00 uur, met daarin om 9.30 uur de rechtstreekse kerkdienst en van 11.00 tot 12.00 uur het verzoekprogramma.

Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.

Alle kerkelijke uitzendingen op Radio 350:

Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Jannie Oolbekkink, tel. 0548 – 36 21 65 of 06 – 17 54 70 45 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.
Geef voor je kerk